Sposób przygotowania:
Zapiekanka promyk słońcaI

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
II

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i przekładamy do cebuli.
III

4. Do mięsa dodajemy, umyte obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki papryki oraz pokrojone w pół plasterki ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.
IV

5. Gotowy mięsno warzywny farsz wykładamy na upieczone ziemniaki.
V

6. Majonez łączymy z ketchupem i polewamy wierzch zapiekanki.
VI

7. Na koniec posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
8. Chwilę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
VII

9. Gotowe.
10. Smacznego.
Stenka