Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Żeberka w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwie chłopskie jadło- smacznie i do syta. Żeberka w aromatycznym sosie na bazie kurek i słodkiej śmietanki. Niebo na talerzu.

Żeberka w sosie kurkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka w sosie kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie kurkowym

Przygotowanie składników

Żeberka w sosie kurkowym
Gotujące się żeberka oraz kurki do sosu w trakcie przygotowania

Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawą do żeberek. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i przesmażyć z każdej strony aż się zrumieni. Zalać wodą tak, aby zakryła mięso i gotować półtorej godziny. W międzyczasie na osobnej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Zezłocić. Wrzucić kurki, obficie doprawić pieprzem, smażyć 3 minuty.

ETAP 2:

Żeberka w sosie kurkowym
Duszące się żeberka w pysznym sosie kurkowym

Po półtorej godziny zawartość patelni wrzucić do garnka, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Gotować dziesięć minut. Dolać śmietankę, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w kilku łyżkach wody i stopniowo, ciągle mieszając wlewać do garnka. Zagotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku według uznania. Smacznego!