krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zapiekanka szparagowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Zapiekanka szparagowa.

Składniki:

Zapiekanka szparagowa.

 

  • 20 dag szynki gotowanej

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo

 

  • 15 dag startego żółtego sera s 1,5 szklanki zimnego bulionu

 

  • 2/3 szklanki zimnego mleka

 

 

  • po 2 łyżki masła i mąki

 

  • 2 fyżki posiekanych ziół

 

  • sok z cytryny, natka do dekoracji, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka szparagowa.
Pory oczyść, odolnij ziolone liście^a resztę pokrój na kawałki 20 cm. Włóż do wrzącej, posolonej wody, zakwaszonym sokiem z cytryny. Gotuj zależnie od wielkości porów od 5 do 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Przelej zimną wodą i osącz. - Stop masło, wsyp mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Stale mieszając, dolewaj bulion, potem mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i zioła, wymieszaj. : W naczyniu żaroodpornym ułóż pory, zalej 2/3 sosu beszamelowego. Posyp szynką pokrojoną w drobną kostkę -i pasiekanymi jajkami. Polej chochelką-sosu^posyp startym żółtym serem i zalej resztą sosu. : Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekaj około 40 minut. Przed podaniem udekoruj natką.