Sposób przygotowania:
Zapiekanka szparagowa.
Pory oczyść, odolnij ziolone liście^a resztę pokrój na kawałki 20 cm. Włóż do wrzącej, posolonej wody, zakwaszonym sokiem z cytryny. Gotuj zależnie od wielkości porów od 5 do 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Przelej zimną wodą i osącz. - Stop masło, wsyp mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Stale mieszając, dolewaj bulion, potem mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i zioła, wymieszaj. : W naczyniu żaroodpornym ułóż pory, zalej 2/3 sosu beszamelowego. Posyp szynką pokrojoną w drobną kostkę -i pasiekanymi jajkami. Polej chochelką-sosu^posyp startym żółtym serem i zalej resztą sosu. : Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekaj około 40 minut. Przed podaniem udekoruj natką.