Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią i mielonym
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Cukinie kroimy na cieniutkie, prawie przezroczyste plastry, układamy w naczyniu. Na patelni przesmażamy mięso mielone, z dodatkiem cebuli skrojonej w kosteczkę i drobno posiekanych pieczarek. Przyprawiamy obficie chili.W rondlu podgrzewamy pozbawione skórek i pokrojone na małe kawałki pomidory, do czasu aż zrobi się z nich papka, dodajemy startą na tarce o małych oczkach cebulę i wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oreagano i bazylię. Do sosu dodajemy dwie duże łyżki przecieru pomidorowego. W naczyniu układamy warstwami naprzemiennie cukinię, mięso, plastry sera, sos pomidotowy i znów cukinię. Wkładamy naczynie do piekarnika ustawionego na 180 stopni, zapiekamy przez 25 minut. Smacznego!