gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Zapiekanka z cukinią i mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Plastry cukinii przekładane mięsem mielonym, połączone serem i sosem pomidorowym

Zapiekanka z cukinią i mielonym

Składniki:

Zapiekanka z cukinią i mielonym

 

  • Jedna cukinia,
  • pół kg mięsa mielonego,
  • opakowanie sera w plastrach,
  • cebula, kilka pieczarek, chili
  • sos pomidorowy:
  • pół kg pomidorów,
  • jedna cebula
  • 3 ząbki czosnki, przecier pomidorowy, bazylia, oregano, sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinią i mielonym
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Cukinie kroimy na cieniutkie, prawie przezroczyste plastry, układamy w naczyniu. Na patelni przesmażamy mięso mielone, z dodatkiem cebuli skrojonej w kosteczkę i drobno posiekanych pieczarek. Przyprawiamy obficie chili.W rondlu podgrzewamy pozbawione skórek i pokrojone na małe kawałki pomidory, do czasu aż zrobi się z nich papka, dodajemy startą na tarce o małych oczkach cebulę i wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oreagano i bazylię. Do sosu dodajemy dwie duże łyżki przecieru pomidorowego. W naczyniu układamy warstwami naprzemiennie cukinię, mięso, plastry sera, sos pomidotowy i znów cukinię. Wkładamy naczynie do piekarnika ustawionego na 180 stopni, zapiekamy przez 25 minut. Smacznego!