Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią
Cukinię umyć, pokroić w plastry nie obierać , jeśli ktoś chce może obrać..Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i obgotować w osolonej wodzie do smaku ok 10 minut . Następnie odcedzić.Cebulę obrać pokroić w piórka Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w plastry .Parówkę dobrej jakości obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać w rondelku, włożyć cebulę oraz cukinię. Smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pokrojoną parówkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć razem ok 10 minut Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków, następnie ułożyć pokrojone jajka w plasterki.Wyłożyć cukinię z parówką. Na cukinię wyłożyć pozostałe ziemniaki.Posypać wierzch tartym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.