Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i osączamy na durszlaku. Cukinię obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i pokroimy dowolnie w cienkie plastry (można obieraczką). Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i mąką.
Doprawiamy dość mocno do smaku. Osaczony ryż łączymy z mięsem mielonym i drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy ok 1/3 przygotowanej cukinii. Na nią wykładamy połowę masy mięsno ryżowej. I znów kładziemy cukinię połowę pozostałej.
Zalewamy polowa sosu i wykładamy resztę masy mięsno ryżowej.
Przykrywamy pozostałą cukinią i zalewamy resztą sosu.
Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w 190 stopniach. Wierzch zasypujemy serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Doprawiamy dość mocno do smaku. Osaczony ryż łączymy z mięsem mielonym i drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy ok 1/3 przygotowanej cukinii. Na nią wykładamy połowę masy mięsno ryżowej. I znów kładziemy cukinię połowę pozostałej.
Zalewamy polowa sosu i wykładamy resztę masy mięsno ryżowej.
Przykrywamy pozostałą cukinią i zalewamy resztą sosu.
Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w 190 stopniach. Wierzch zasypujemy serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.