Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią
Bulion przygotowuj wg przepisu. Ziemniaki obierz, cukinię umyj, paprykę umyj i obierz. Cukinię i ziemniaki pokrój na grube równe plastry, paprykę oczyść z gniazda przekrój na ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki. Cebule posiekaj na drobną kosteczkę, tak samo jak zieloną pietruszkę- dodaj do bulionu i niech się jeszcze trochę pogotuje. Jeżeli użyjesz sera topionego dodaj go do bulionu i niech się rozpuści. Pokrojone w plastry warzywa układaj na przemian w naczyniu żaroodpornym: cukinia - ziemniak- cukinia -ziemniak, tak by plastry nachodziły na siebie. Na wierzch posyp paprykę, jak zostało ci cukinii lub ziemniaka pokrój w kostkę i też posyp wierzch zapiekanki. Jeżeli użyjesz zera żółtego zetrzyj go na tarce i posyp zapiekankę. Warzywa posól, popieprz, dodaj ziół, całość zalej bulionem. Zapiekankę piec w temp.200 stopni przez ok 30 min. Smacznego