sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Zapiekanka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna warzywna zapiekanka z cukinii, ziemniaków z dodatkiem papryki.Jest dobra sama w sobie lub jako dodatek do sztuki mięsa. Szybka i prosta.

Zapiekanka z cukinią

Składniki:

Zapiekanka z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinią
Bulion przygotowuj wg przepisu. Ziemniaki obierz, cukinię umyj, paprykę umyj i obierz. Cukinię i ziemniaki pokrój na grube równe plastry, paprykę oczyść z gniazda przekrój na ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki. Cebule posiekaj na drobną kosteczkę, tak samo jak zieloną pietruszkę- dodaj do bulionu i niech się jeszcze trochę pogotuje. Jeżeli użyjesz sera topionego dodaj go do bulionu i niech się rozpuści. Pokrojone w plastry warzywa układaj na przemian w naczyniu żaroodpornym: cukinia - ziemniak- cukinia -ziemniak, tak by plastry nachodziły na siebie. Na wierzch posyp paprykę, jak zostało ci cukinii lub ziemniaka pokrój w kostkę i też posyp wierzch zapiekanki. Jeżeli użyjesz zera żółtego zetrzyj go na tarce i posyp zapiekankę. Warzywa posól, popieprz, dodaj ziół, całość zalej bulionem. Zapiekankę piec w temp.200 stopni przez ok 30 min. Smacznego