Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Cebulę i chili drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju wrzuciłam cebulkę i chili, zeszkliłam. Następnie dodałam zmielone mięso, mieszając i rozgniatając tworzące się grudki smażyłam ok. 10 minut.
2 pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Całość doprawiłam solą, pieprzem, oregano oraz wędzoną papryką i dusiłam ok. 15 minut.
W następnej kolejności dodałam ugotowany ryż, dokładnie wymieszałam i zestawiłam z palnika. Bakłażana pokroiłam wzdłuż w pół centymetrowe plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem.
Na dnie ułożyłam połowę plastrów bakłażana, posypałam odrobiną soli i pieprzu. Na bakłażana wyłożyłam masę mięsno-ryżową, którą przykryłam pozostałymi plastrami bakłażana.
Ostatniego pomidora oraz ser pokroiłam na plastry. Na oberżynie ułożyłam pokrojonego pomidora. Całość doprawiłam solą, pieprzem i oregano.
Na wierzchu ułożyłam mozzarellę. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 30 minut.
2 pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Całość doprawiłam solą, pieprzem, oregano oraz wędzoną papryką i dusiłam ok. 15 minut.
W następnej kolejności dodałam ugotowany ryż, dokładnie wymieszałam i zestawiłam z palnika. Bakłażana pokroiłam wzdłuż w pół centymetrowe plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem.
Na dnie ułożyłam połowę plastrów bakłażana, posypałam odrobiną soli i pieprzu. Na bakłażana wyłożyłam masę mięsno-ryżową, którą przykryłam pozostałymi plastrami bakłażana.
Ostatniego pomidora oraz ser pokroiłam na plastry. Na oberżynie ułożyłam pokrojonego pomidora. Całość doprawiłam solą, pieprzem i oregano.
Na wierzchu ułożyłam mozzarellę. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 30 minut.