dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka mięsna z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zapiekanka z mięsa mielonego wymieszanego z ryżem i pomidorami zapieczonego między plastrami oberżyny.

Zapiekanka mięsna z bakłażanem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka mięsna z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Cebulę i chili drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju wrzuciłam cebulkę i chili, zeszkliłam. Następnie dodałam zmielone mięso, mieszając i rozgniatając tworzące się grudki smażyłam ok. 10 minut.

2 pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Całość doprawiłam solą, pieprzem, oregano oraz wędzoną papryką i dusiłam ok. 15 minut.

W następnej kolejności dodałam ugotowany ryż, dokładnie wymieszałam i zestawiłam z palnika. Bakłażana pokroiłam wzdłuż w pół centymetrowe plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem.

Na dnie ułożyłam połowę plastrów bakłażana, posypałam odrobiną soli i pieprzu. Na bakłażana wyłożyłam masę mięsno-ryżową, którą przykryłam pozostałymi plastrami bakłażana.

Ostatniego pomidora oraz ser pokroiłam na plastry. Na oberżynie ułożyłam pokrojonego pomidora. Całość doprawiłam solą, pieprzem i oregano.

Na wierzchu ułożyłam mozzarellę. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 30 minut.  
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Mięso mielone przesmażyłam z cebulą i chili.
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Dodałam dojrzałe soczyste pomidory i dusiłam.
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Dodałam wcześniej ugotowany ryż biały i wyłożyłam na połowę plastrów bakłażana.
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Na masę mięsną położyłam resztę pokrojonej oberżyny.
Zapiekanka mięsna z bakłażanem
Na wierzchu ułożyłam kawałki pomidora i sera mozzarella.

Tagi:

zapiekanka