agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

danie nie w 5 minut, ale warte czekania:)

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste. uformować kule, następnie dzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie. Przygotować pesto : do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować. Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie wraz z łyżka masła , po ok minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto , dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić. Smacznego:)