Sposób przygotowania:
Gnocchi z kurkami
Kurki oczyszczamy miękka szczoteczką, kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do grzybów i cebuli - zalewamy całość bulionem, Przyprawiamy solą i pieprzem,dusimy ok. 10 minut.Dodajemy poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotujemy jeszcze chwile.. Z ziemniaków, jajka,mąki ugniatamy gładkie jednolite ciasto. Z ciasta tworzymy cienkie wałki, kroimy ok centymetrowe kawałki, robimy kulki, następnie widelcem dociskając zostawiamy "ślad zębów". gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe przecedzamy, wkładamy do sosu, mieszamy. Podajemy gorące. Można posypać dodatkowo startym żółtym serem;)
zozolek
jaNina