Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Gnocchi z kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gnocchi w sosie z kurkami i śmietanowo koperkowym

Gnocchi z kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gnocchi z kurkami

 

  • na 4 porcje:
  • Gnocchi:
  • 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok.300 g mąki
  • 1/2 łyżki do posolenia wody
  • Kurki:
  • 300g kurek
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • szklanka bulionu (u mnie rosół)
  • sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
  • pieprz kolorowy do smaku ( ok. 1/2 łyżeczki)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z kurkami
Kurki oczyszczamy miękka szczoteczką, kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do grzybów i cebuli - zalewamy całość bulionem, Przyprawiamy solą i pieprzem,dusimy ok. 10 minut.Dodajemy poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotujemy jeszcze chwile.. Z ziemniaków, jajka,mąki ugniatamy gładkie jednolite ciasto. Z ciasta tworzymy cienkie wałki, kroimy ok centymetrowe kawałki, robimy kulki, następnie widelcem dociskając zostawiamy "ślad zębów". gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe przecedzamy, wkładamy do sosu, mieszamy. Podajemy gorące. Można posypać dodatkowo startym żółtym serem;)
Gnocchi z kurkami
kulki
Gnocchi z kurkami
gnocchi

Tagi:

jajko jajka