Sposób przygotowania:
Zapiekanka z jabłkami.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy go. Formę smarujemy masłem i cienko posypujemy bułką tartą. Do formy wsypujemy połowę ugotowanego makaronu i wyrównujemy. Na makaron wykładamy mus jabłkowy, płatki migdałowe, wcześniej namoczone rodzynki i całość posypujemy cynamonem. Przykrywamy resztą makaronu. Śmietanę mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym i przygotowaną masą równomiernie polewamy makaron. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Całość pieczemy 40 minut. Jeśli ktoś lubi po wyjęciu zapiekanki z piekarnika możemy ją jeszcze delikatnie oprószyć cynamonem.
Kathlyn
joaska500
Raczej nie ponieważ jajko jakby zakleja makaron i zapiekanka się nie rozpada. A dlaczego wolałabyś bez jajka:)?
Kathlyn
Nie lubię za bardzo jajek dodawanych do zapiekanek. Ale z drugiej strony, tylko jedno jajko na 250 g śmietanki... A co tam, wypróbuję, bo przepis naprawdę jest obiecujący:)
joaska500
Ale jajka i tak nie czuc wiec nie ma sie co martwic smacznego !!! A tak poza tym to oczywiscie 1 opakowanie cukru waniliowego, przez pomyłke napisalam 11