Sposób przygotowania:
zapiekanka z jajek i ziemniaków
ugotowane jajka kroimy w plasterki na pateli roztopić łyżkę masła wymieszać je z łyżką mąki i kiedy sie spieni dodać szklankę śmietany gotując cały czas mieszamy aż sos zgęstnieje wtedy dodajemy pokrojone jajka i delikatnie mieszamy zdejmujemy z ognia
ugotowane ziemniaki ugnieśc na puree
cebulę pokroić i zeszklić na łyżce masła dodać 2 łyżki śmietany wymieszać i doac puree ziemniaczane przyprawiamy solą i pieprzem
puree wkładamy do naczynia żarodpornego wczesneij wysmarowanego tłuszczem polewamy sosem z jajek
bułkę tartą zasmażamy z łyżka masła i wykładamy na zapiekanę posypujemy tartym serem żółtym
zapiekamy około 10 minut na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem
ugotowane ziemniaki ugnieśc na puree
cebulę pokroić i zeszklić na łyżce masła dodać 2 łyżki śmietany wymieszać i doac puree ziemniaczane przyprawiamy solą i pieprzem
puree wkładamy do naczynia żarodpornego wczesneij wysmarowanego tłuszczem polewamy sosem z jajek
bułkę tartą zasmażamy z łyżka masła i wykładamy na zapiekanę posypujemy tartym serem żółtym
zapiekamy około 10 minut na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem