Sposób przygotowania:
zapiekanka z kurczakiem
Torebki z ryżem włożyć do wrzątku na 15 minut, wyjąc, odcedzić i wysypać do żaroodpornego naczynia.Ryż do zapiekanej najlepszy jest z "biedronki" nazywa się SUPREME.To jedyny ryż, z którego nigdy nie wyszła mi mazia, breja, czy zlepiona klucha:)Nawet po godzinie pieczenia pozostaje sypki.
do ryżu wysypać mieszankę warzywną, może być tzw. 5-cio, lub 7-mio składnikowa, dodać ziarenka smaku, doprawić pieprzem i wlać pół szkl. wody.Uda z kurczaka podzielić na pół doprawić słodką papryką, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dobra jest "Do kurczaka po staropolsku".Mięso ułożyć na ryżu z warzywami.Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę (większe udka godzinę i 10 minut), ale około 15 minut przed końcem tego czasu należy zdjąć przykrycie aby kurczak się zarumienił.
do ryżu wysypać mieszankę warzywną, może być tzw. 5-cio, lub 7-mio składnikowa, dodać ziarenka smaku, doprawić pieprzem i wlać pół szkl. wody.Uda z kurczaka podzielić na pół doprawić słodką papryką, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dobra jest "Do kurczaka po staropolsku".Mięso ułożyć na ryżu z warzywami.Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę (większe udka godzinę i 10 minut), ale około 15 minut przed końcem tego czasu należy zdjąć przykrycie aby kurczak się zarumienił.
ciamciaramcia