Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Kurczaka kroimy w 1 cm kostkę i przyprawiamy, cebulkę w talarki, a z ziemniaków robimy cienkie plastry najlepiej obieraczką (taką do obierania marchewki, a ziemniaki mają być jak na chipsy).
Można kurczaka z cebulką najpierw trochę podsmażyć, ale jak wiemy pierś z kurcząt ma to do siebie, że szybko jest gotowa.
Układamy na blaszce, naczyniu żaroodpornym lub rondlu warstwę plastrów ziemniaka. Następnie kurczak i cebulka, by przykryć warstwą ziemniaczanych "chipsów".
Ostatnia warstwa musi być dokładnie ułożona, by aromaty mięsa i cebuli nie uleciały.
Przygotowujemy sos - wszystkie składniki podgrzewamy razem i doprawiamy do zmaku. Następnie zalewamy naszą zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na grzałkę dolną i górną.
Zostawiamy na ok godzinę. Wierzch będzie spieczony, ale w mojej rodzince wszyscy lubią przypieczoną skórkę. Natomiast w środku wszystko powinno byc mięciutkie i pachnące. Smacznego!
Można kurczaka z cebulką najpierw trochę podsmażyć, ale jak wiemy pierś z kurcząt ma to do siebie, że szybko jest gotowa.
Układamy na blaszce, naczyniu żaroodpornym lub rondlu warstwę plastrów ziemniaka. Następnie kurczak i cebulka, by przykryć warstwą ziemniaczanych "chipsów".
Ostatnia warstwa musi być dokładnie ułożona, by aromaty mięsa i cebuli nie uleciały.
Przygotowujemy sos - wszystkie składniki podgrzewamy razem i doprawiamy do zmaku. Następnie zalewamy naszą zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na grzałkę dolną i górną.
Zostawiamy na ok godzinę. Wierzch będzie spieczony, ale w mojej rodzince wszyscy lubią przypieczoną skórkę. Natomiast w środku wszystko powinno byc mięciutkie i pachnące. Smacznego!