Sposób przygotowania:
zapiekanka z makaronem i parówkami
Makaron ugotować. Międzyczasie pokroić w plasterki parówki i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. W trakcie smażenia dodać ziół prowansalskich oraz przyprawy gyros( w zasadzie tyle ile się lubi). Parówki smażyć aż do zrumienienia. Następnie zetrzeć ser i pokroić oliwki.
Do niskiego naczynia przełożyć dwie czubate łyżki koncentratu, dodać trochę przyprawy gyros, pół kostki rosołowej, cukru( opcjonalnie) i zalać ciepłą wodą. Dokładanie rozmieszać by powstał sos( ja robię rzadki i wlewam ok 150 ml wody).
Naczynie żarodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wykładać kolejno: makaron, parówki, ser, ( ja jeszcze trochę posypuje gyrosem) i polewam połową sosu, druga warstwa tak samo a na wierzech dodatkowo oliwki, ser + reszta sosu.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min.
Proporcje składników należy dostosować do wielkości naczynia żaroodpornego. Ja tę zapiekankę robiłam dość dużym.
Do niskiego naczynia przełożyć dwie czubate łyżki koncentratu, dodać trochę przyprawy gyros, pół kostki rosołowej, cukru( opcjonalnie) i zalać ciepłą wodą. Dokładanie rozmieszać by powstał sos( ja robię rzadki i wlewam ok 150 ml wody).
Naczynie żarodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wykładać kolejno: makaron, parówki, ser, ( ja jeszcze trochę posypuje gyrosem) i polewam połową sosu, druga warstwa tak samo a na wierzech dodatkowo oliwki, ser + reszta sosu.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min.
Proporcje składników należy dostosować do wielkości naczynia żaroodpornego. Ja tę zapiekankę robiłam dość dużym.
Pyza
baranowb