Zapiekanki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia świetnie się sprawdza jako spód do takich zapiekanek. Można dodać swoje ulubione dodatki. U mnie zapiekanki z serem żółtym i wiejską kiełbaską - pyszna przekąska.

Zapiekanki z cukinii

Składniki:

Zapiekanki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z cukinii
Cukinię pokroić w takie około 1 centymetrowe plastry. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć krążki cukinii na papierze. Cukinię posolić i oprószyć pieprzem. Każdy krążek cukinii posmarować ketchupem (lub koncentratem pomidorowym). Posmarowaną cukinię posypać czosnkiem granulowanym.

Na cukinii ułożyć plastry żółtego sera i pokrojone kawałki kiełbasy. Każdy krążek cukinii z dodatkami oprószyć z wierzchu suszoną bazylią.

Zapiekać cukinię w temperaturze 190 stopni około 30 minut (czasem wystarczy i mniej, ważne, by cukinia się zrobiła miękka, bo reszta składników szybko się podgrzewa).