Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu i brokułów
Mrożone brokuły wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować na małym ogniu około 12 minut, cebulę obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło stopić w rondelku i zeszklić na nin pokrojoną cebulę. Posypać mąką zasmażyć na złotobrązowy kolor, zalać rosołem i śmietaną, zagotować doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i ciągle mieszając stopić w sosie. Makaron gotować w osolonej wodzie około 8 minut, odcedzić, zalać zimną wodą, osączyć w druszlaku, brokuły odsączyć. Makaron wymieszać z brokułami, przełożyć do żaroodpornej formy, wyrównać wierzch i polać przygotowanym sosem. Potrawę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp 200 stop. C. przez 25 minut. Podawać bezpośrednio po wyjeciu z piekarnika, udekorować natką pietruszki.