tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca zapiekanka z serem mozzarellą, salami, kukurydzą i oliwkami nadziewanymi papryką. Szybka i łatwa w przygotowaniu.

Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą

Na zapiekankę

  • 1 długa bagietka
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • 8 plasterków salami
  • 6 oliwek nadzianych papryką
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 5 kuleczek mozzarelli

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą
1) Długą bagietkę przekrawamy na połowy.

2) Połówki bagietek smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy oregano i bazylią.

3) Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na połówkach bagietki posmarowanej przecierem pomidorowym.

4) Na mozzarelli układamy plasterki salami.

5) Oliwki nadziewane papryką kroimy w plasterki i układamy na salami.

6) Na koniec posypujemy odsączoną kukurydzą.

7) Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą
Długą bagietkę przekrajamy na dwie połowy.
Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na połówkach bagietki posmarowanej przecierem pomidorowym.
Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą
Na serze mozzarelli układamy plasterki salami.
Zapiekanka z salami, oliwkami i kukurydzą
Na koniec posypujemy odsączoną kukurydzą.

Tagi:

zapiekanka