Sposób przygotowania:
Schab w sosie własnymETAP 1:
Plastry schabu umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przekroić na dwie części i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i ułożyć kawałki mięsa. Obsmażyć z obu stron mięso aż się zarumieni.
Obsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć aż się zarumieni. Przełożyć do garnka. Patelnię popłukać wodą i wodę przelać do garnka. Dopełnić zwykłą wodą tyle aby pokryła lekko mięso. Włożyć listek i ziele angielskie i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i przelać do garnka. Sos powinien się zagęścić.
Wsypać trochę posiekanego koperku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Dusić jeszcze kilkanaście minut. Podawać z ziemniakami.