WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1761]

Schab w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty sposób na danie obiadowe z mięsa wieprzowego, inny sposób na przygotowanie schabu niż tradycyjne kotlety.

Schab w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie własnym

ETAP 1:

Plastry schabu umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przekroić na dwie części i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i ułożyć kawałki mięsa. Obsmażyć z obu stron mięso aż się zarumieni.

Obsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć aż się zarumieni. Przełożyć do garnka. Patelnię popłukać wodą i wodę przelać do garnka. Dopełnić zwykłą wodą tyle aby pokryła lekko mięso. Włożyć listek i ziele angielskie i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i przelać do garnka. Sos powinien się zagęścić.

Wsypać trochę posiekanego koperku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Dusić jeszcze kilkanaście minut. Podawać z ziemniakami.

Schab w sosie własnym
Mięso i cebula z przyprawami zalane wodą przed uduszeniem
Schab w sosie własnym
Cebula pokrojona w większą kostkę obsmażona ma masle
Schab w sosie własnym
Mięso w trakcie obsmażania na maśle przed przełożeniem do garnka
Schab w sosie własnym