Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól,pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Zagniatamy na stolnicy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dno układamy 2/3 ciasta ziemniaczanego. Na patelni smażymy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulą i koncentrat pomidorowy. Po usmażeniu wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Powinno być 2/3 ciasta ziemniaczanego, masa mięsna, 1/3 ciasta ziemniaczanego. Górę smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25min. (Kiedy jajo na powierzchni będzie ścięte to wiadomo,że już gotowe) Życzę smacznego :)