Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, ser żółty i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć równą warstwę połowy masy ziemniaczanej. Na to ułożyć farsz i ponownie warstwę ziemniaków. Docisnąć i wyrównać powierzchnię. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec 20 minut. Po tym czasie wyjąć i zapiec jeszcze przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 10 minut. Podawać z ulubioną surówką.
zbysiowa
joana30
Dziękuję :)