joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Zapiekanka ziemniaczana wiejska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i sycąca zapiekanka. Propozycja na szybki obiad.

Zapiekanka ziemniaczana wiejska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana wiejska

 

 

  • Nadzienie:
  • 2 laski kiełbasy toruńskiej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

  • 10 dag sera żółtego do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, ser żółty i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć równą warstwę połowy masy ziemniaczanej. Na to ułożyć farsz i ponownie warstwę ziemniaków. Docisnąć i wyrównać powierzchnię. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec 20 minut. Po tym czasie wyjąć i zapiec jeszcze przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 10 minut. Podawać z ulubioną surówką.
Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Do ziemniaków dodać jajko, ser żółty i przyprawy, wymieszać
Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Na oleju przesmażyć cebulkę, boczek i kiełbasę, dodać przyprawy
Zapiekanka ziemniaczana wiejska
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwami ziemniaki, farsz i ponownie ziemniaki