szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna wersja babki ziemniaczanej. Przekładana kiszoną kapustą przesmażoną z kiełbasą jest bardzo sycącym daniem.

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Przygotowanie kapusty

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
Kapusta przesmażona z cebulą i kiełbaską.

Cebulę obrać i pokroić razem z kiełbaską w kostkę i przesmażyć na oleju. Kiszoną kapustę drobniej pokroić i dodać do kiełbasy z cebulą. Dusić wszystko do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie masy ziemniaczanej

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
Masa ziemniaczana wyłożona została na blaszkę do pieczenia.

Ziemniaki obrać ze skórki. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z gotowanymi ziemniakami, mąką i jajkami. Doprawić na pikantnie.

Nałożenie farszu z kapusty

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
Warstwa przesmażonej kapusty z kiełbaską.

Blaszkę do zapiekanki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niej 2/3 masy ziemniaczanej. Na to warstwę przesmażonej z kiełbaską kapusty.

Przygotowanie do zapiekania

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika.

Na wierzchu zapiekanki nałożyć pozostałą część masy ziemniaczanej. Całość nakłuć widelcem i polać roztopionym masłem.

Zapiekanie w piekarniku

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
Zapiekanka ziemniaczana po wyjęciu z piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Wstawić zapiekankę i piec ok. 45 minut, aż uzyska ładny złocisty kolor.