Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z cukiniaZiemniaki starannie wyszorować i ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Jeszcze cieple obrać ze skórki, przepuścić przez praskę lub starannie utłuc tłuczkiem. Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę i razem z mąką wymieszać z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, żółtka lekko roztrzepać i razem ze śmietaną dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać bulką tartą. Masę ziemniaczaną włożyć do naczynia, robiąc po środku owalne wgłębienie na farsz. Cukinię dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, nie obierać. Cukinie pokroić na pół-plastry, pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, dodać pół łyżeczki cukru i podsmażyć przez minutę. Dodać cukinie, sól, pieprz, paprykę, 3 kapki sosu sojowego, odrobinę vegety. Wymieszać i smażyć chwilę często mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodać keczup, oregano i czosnek,. Wymieszać i doprawić do smaku. Powstałym farszem wypełnić wgłębienie w masie ziemniaczanej. Ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach. Dobrze rozgrzać piekarnik i wstawić zapiekankę. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach do zrumienienia ziemniaków, a tuz przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać żółtym serem i krótko zapiec.
jovi
luna
msewka
Natala1210
A.B.