lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta zapiekanka ziemniaczana w wersji ze szpinakiem i serkiem pleśniowym. Łatwa, szybka w przygotowaniu i smaczna.

Zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Gotować tak, by były lekko twarde.

Szpinak z blanszować wrzucając go do gorącej wody na 1-2 minuty, następnie na durszlak i przelać go zimną wodą. Formę do zapiekania wysmarować masłem.

Kartofle obrać i pokroić na plastry pół centymetrowe. Połowę ułożyć w formie, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, następnie wyłożyć szpinak i połowę czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem.

Na to rozłożyć pozostałe plastry ziemniaków, resztę cebuli i znów doprawić solą i pieprzem, tymiankiem i papryką.

Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser pleśniowy pokruszyć i równomiernie rozłożyć na zapiekance. W szklance rozmącić żółtka ze śmietaną solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. 
Zapiekanka ziemniaczana
Szpinak zblanszować wrzucając go do gorącej wody
Zapiekanka ziemniaczana
Kartofle obrać i pokroić na plastry pół centymetrowe
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana