Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Gotować tak, by były lekko twarde.
Szpinak z blanszować wrzucając go do gorącej wody na 1-2 minuty, następnie na durszlak i przelać go zimną wodą. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Kartofle obrać i pokroić na plastry pół centymetrowe. Połowę ułożyć w formie, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, następnie wyłożyć szpinak i połowę czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem.
Na to rozłożyć pozostałe plastry ziemniaków, resztę cebuli i znów doprawić solą i pieprzem, tymiankiem i papryką.
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser pleśniowy pokruszyć i równomiernie rozłożyć na zapiekance. W szklance rozmącić żółtka ze śmietaną solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Szpinak z blanszować wrzucając go do gorącej wody na 1-2 minuty, następnie na durszlak i przelać go zimną wodą. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Kartofle obrać i pokroić na plastry pół centymetrowe. Połowę ułożyć w formie, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, następnie wyłożyć szpinak i połowę czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem.
Na to rozłożyć pozostałe plastry ziemniaków, resztę cebuli i znów doprawić solą i pieprzem, tymiankiem i papryką.
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser pleśniowy pokruszyć i równomiernie rozłożyć na zapiekance. W szklance rozmącić żółtka ze śmietaną solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.