migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zapiekanki z szynką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo pyszne, bardzo proste i bardzo lubiane zapieknaki na bułeczkach. Można użyć też bagietki lub zwykłego chleba.

Zapiekanki z szynką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z szynką i pieczarkami

 

  • 4 bułki kajzerki
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 150 g szynki
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawa do pizzy
  • olej do smażenia
  • słodka papryka
  • masło do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przesmażonych pieczarek dodać pokrojoną szynkę i garść startego sera. Wszystko wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy. Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz. Na wierzchu posypać startym serem i posypać słodką papryką. Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekac ok 10-15 minut aż ser się dobrze rozpuści.
Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę.
Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Do przesmażonych pieczarek dodać pokrojoną szynkę i garść startego sera. Wszystko wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy.
Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz.