Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Chleb pszenny na maśle z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy chleb jest najlepszy. Smakuje nawet z samym masłem. Na śniadanie i na kolację. Delikatny i puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu.

Chleb pszenny na maśle z makiem

Składniki:

Chleb pszenny na maśle z makiem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na maśle z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się.

4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.

5. Podanie: Upieczony chleb studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie jeden chleb większy lub dwa mniejsze.