Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na maśle z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się.
4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
5. Podanie: Upieczony chleb studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie jeden chleb większy lub dwa mniejsze.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się.
4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
5. Podanie: Upieczony chleb studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie jeden chleb większy lub dwa mniejsze.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec, domowe pieczywo najlepsze :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)
Czekoladka 2