Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekany kalafior z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste danie jest idealne w letnie, ciepłe dni – tak przygotowany kalafior można podać na różne sposoby, również jako dodatek do mięsa.

Zapiekany kalafior z mozzarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekany kalafior z mozzarellą

 

  • 1 kalafior (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • olej (do wysmarowania formy)
  • 500 g. mozzarella (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki oregano (suszone)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior z mozzarellą
► Kalafior dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Starty kalafior połączyć ze czosnkiem, mozzarellą (100 gram), wbić jajko, dodać oregano i przyprawić solą i pieprzem. 

► Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i równo wyłożyć masą kalafiorową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po tym czasie wyjąć i posypać resztą mozzarelli (400 gram), natką pietruszki i dalej przez 10 minut zapiekać.
Zapiekany kalafior z mozarellą
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać - po wyjęciu posypać resztą mozzarelli, natką pietruszki i do końca zapiekać.
Zapiekany kalafior z mozarellą
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i równo wyłożyć masą kalafiorową.