niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Zapiekany kalafior ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny kalafior pod beszamelową pierzynką zapieczony podany jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Zapiekany kalafior ze szczypiorkiem

Składniki:

Zapiekany kalafior ze szczypiorkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior ze szczypiorkiem
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy aż będzie lekko miękki odcedzamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę następnie wlewamy zimne mleko i mieszamy aż się mąka rozpuści i sos zgęstnieje następnie solimy i pieprzymy do smaku a na końcu dodajemy pokrojony szczypiorek i zalewamy tym sosem kalafior i wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 35-40 minut aż się zrumieni. Podajemy ciepły jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Tagi:

kalafior