Sposób przygotowania:
Zapiekany ryż z jabłkami 3
Ryż gotujemy, odcedzamy dokładnie, a następnie studzimy. W oddzielnym garnku zagotowujemy mleko wraz z cukrem waniliowym, następnie wsypujemy ryż. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż wchłonie się prawie całe mleko. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy odrobiną cukru. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, następnie smażymy pokrojone jabłka ok. 10 minut. Ryż zdejmujemy z ognia dodajemy 4-5 łyżek cukru, łyżkę masła oraz 2 żółtka. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonego naczynia żąroodpornego. Na wierzchu układamy przesmażone jabłka. Posypujemy cynamonem. Z pozostałych białek ubijamy pianę. Ubitą pianę wykładamy na jabłkach i zapiekamy w piekarniku 10-15 minut w temp. 180*C.