jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Śledzie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna wersja śledzi które są bardzo dobre na przekąskę w święta i nie tylko. Przygotowałam w tym roku też takie śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

  • śledzie solone filety 4 szt.
  • cebula 2 średnie szt.
  • ogórek kiszony małosolny 1 szt.
  • olej rzepakowy
  • przecier pomidorowy 1/2 małego słoiczka
  • sól i pieprz do smaku
  • rodzynki 2 łyżki
  • śliwki suszone 3 -4 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Filety śledziowe solone opłukać i wymoczyć około 2-3 h. Cebulę obrać i opłukać, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i majerankiem. 

Pod koniec dodać rodzynki i śliwki suszone, smażyć chwilę. 

Dołożyć ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, dolać oleju 1-2 łyżek i przecier pomidorowy 1/2 małego słoiczka. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić razem, wyłączyć i wystudzić. 

Śledzie wymoczone i osuszone pokroić na skośne paseczki. 

Do salaterki lub słoika na dno włożyć część cebuli z patelni, następnie śledzie i tak do skończenia. 

Włożyć do lodówki na 24 godziny. 
Śledzie po kaszubsku
Cebulę obrać i opłukaną pokroić w piórka lub plasterki, podsmażyć na oleju
Śledzie po kaszubsku
Przyprawić pieprzem świeżo zmielonym, solą i majerankiem
Śledzie po kaszubsku
dusić dalej i dołożyć rodzynki i śliwki suszone, smażyć chwilę
Śledzie po kaszubsku
Dołożyć pokrojonego w kostkę drobną ogórka kiszonego
Śledzie po kaszubsku
Śledzie wcześniej wymoczone, osuszyć
Śledzie po kaszubsku
Do smażonej cebuli dodać przecier pomidorowy
Śledzie po kaszubsku
Wymieszać,chwilę poddusić razem i wyłoączyć, wystudzić
Śledzie po kaszubsku
Śledzie wymoczone pokroić w ukośne paseczki
Śledzie po kaszubsku
Na dno salaterki układać sos z patelni
Śledzie po kaszubsku
Na sos śledzie pokrojone i tak do skończenia