Sposób przygotowania:
Śledzie po kaszubsku
Filety śledziowe solone opłukać i wymoczyć około 2-3 h. Cebulę obrać i opłukać, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i majerankiem.
Pod koniec dodać rodzynki i śliwki suszone, smażyć chwilę.
Dołożyć ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, dolać oleju 1-2 łyżek i przecier pomidorowy 1/2 małego słoiczka. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić razem, wyłączyć i wystudzić.
Śledzie wymoczone i osuszone pokroić na skośne paseczki.
Do salaterki lub słoika na dno włożyć część cebuli z patelni, następnie śledzie i tak do skończenia.
Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Pod koniec dodać rodzynki i śliwki suszone, smażyć chwilę.
Dołożyć ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, dolać oleju 1-2 łyżek i przecier pomidorowy 1/2 małego słoiczka. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić razem, wyłączyć i wystudzić.
Śledzie wymoczone i osuszone pokroić na skośne paseczki.
Do salaterki lub słoika na dno włożyć część cebuli z patelni, następnie śledzie i tak do skończenia.
Włożyć do lodówki na 24 godziny.