Sposób przygotowania:
Tort szpinakowy
Szpinak delikatnie zblanszuj na maśle po czym zmiksuj go z oliwą i żółtkami, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą szpinakową, dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz i pozostałą mąkę, gotowe ciasto piecz w 180stop przez 50min.
W misce utrzyj ser feta i serek kremowy, do jednej połowy kremu dodaj posiekane orzechy, pieprz i koperek a drugą pozostaw samą.
Przekrojone ciasto przełóż kremem twarogowo-koperkowym, wędzonym łososiem i ugotowanymi szparagami, udekoruj pozostałym kremem, koperkiem i czerwonym pieprzem.
W misce utrzyj ser feta i serek kremowy, do jednej połowy kremu dodaj posiekane orzechy, pieprz i koperek a drugą pozostaw samą.
Przekrojone ciasto przełóż kremem twarogowo-koperkowym, wędzonym łososiem i ugotowanymi szparagami, udekoruj pozostałym kremem, koperkiem i czerwonym pieprzem.
marietta