jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1665]

SUPERPRZEPIS

Szpinakowo- malinowy tort

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Szpinakowy torcik- taka nazwa może niektórych przerazić! Ale bez obaw ciasto ma nie tylko śliczny kolor, ale i pysznie smakuje. Jeśli połączmy je dodatkowo z sezonowymi owocami, delikatną śmietanką i orzeźwiającą galaretką otrzymujemy SUPER EFEKT !

Szpinakowo- malinowy tort Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szpinakowo- malinowy tort

CIASTO SZPINAKOWE (tortownica 24 cm)

  • 4 jajka,
  • 400 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 gram cukru

Serowo-malinowa warstwa:

  • 250 gram śmietanki 30%,
  • 300 gram sera białego ( z wiaderka),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • ok 1/3 szklanki wody,
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • ok 15 dag malin

GALARETKA Z MALINAMI

  • 2 galaretki (u mnie truskawkowe, gdyż nie udało mi się kupić malinowych),
  • ok 15 dag malin,

WYKOŃCZENIE:

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • świeże maliny na wierzch,
  • trzecia (najcieńsza) część szpinakowego ciasta

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- malinowy tort

ETAP 1

Szpinakowo- malinowy tort
Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody

Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu.

ETAP 2

Szpinakowo- malinowy tort
Przygotowane ciasto przelewamy na tortownicę- pieczemy

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Po zmiksowaniu dodajemy szpinak. Masę ponownie mieszany do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.

ETAP 3

Szpinakowo- malinowy tort
Przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe

Serowo-malinowa warstwa:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo ser. Po dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta.

ETAP 4

Szpinakowo- malinowy tort
na wyłożoną warstwę wykładamy maliny, dociskamy je

Po wylaniu wkładamy w nią maliny. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.

ETAP 5

Szpinakowo- malinowy tort
na zastygnięta masę serową wykładamy galaretkę wraz z owocami

GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą masę serową. Tak jak wyżej także w galaretce zatapiamy świeże maliny. Następnie galaretkę przykrywamy drugą częścią szpinakowego ciasta.

ETAP 6

Szpinakowo- malinowy tort
Torcik przygotowany do dekoracji- wykończenia -po zastygnięciu już!

Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka dokładnie zastygła.

ETAP 7

Szpinakowo- malinowy tort
Na śmietankę wykładamy pokruszone ciasto szpinakowe.

• trzecia (najcieńsza) część szpinakowego ciasta
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić:).

Tagi:

szpinak