Sposób przygotowania:
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajem
1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.
4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.
5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta. 6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.
4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.
5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta. 6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.