SUPERPRZEPIS

Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki) Więcej zdjęć (5)

Niesamowite połączenie smaku pasty Red Thai z szynką serrano, pomidorami suszonymi oraz oliwkami.

Składniki:

Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)

 

  • Składniki na roladki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 50 dag)
  • 7 plasterków szynki Serrano
  • ok. 20 sztuk oliwek zielonych
  • ok 10 kawałków suszonych pomidorów
  • Składniki na marynatę do kurczaka:
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki pasty Red Thai
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka marynaty pikantnej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • Dodatkowo:
  • patyki do szaszłyków (wcześniej moczymy je w wodzie, aby nie paliły się na grilu)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)
Piersi z kurczaka myjemy i obieramy z błonek. Każdą pierś kroimy wzdłuż na cienkie paski mięsa i rozbijamy je lekko tłuczkiem, uważając aby ich nie poprzerywać. Przygotowujemy marynatę do mięsa - pomidorki kroimy drobniutko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie w miseczce. Przygotowane paski kurczaka smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie na każdy pasek kurczaka kładziemy połowę plasterka szynki Serrano, kawałek pomidora suszonego oraz dwie oliwki. Dokładnie zawijamy roladki i nadziewamy je na patyki do szaszłyków. Aby roladki lepiej się trzymały możemy nabić je na 2 patyki. Zawijaski grilujemy po 10 minut z każdej strony. Smacznego!
Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)
Wszystkie skłądniki, z których przygotowałam zawijaski.
Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)
1. Przygotowana marynata do kurczaka. 2. Zamarynowane paski z kurczaka.
Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)
1. Przygotowujemy roladki. 2. Grilujemy je po 10 minut z każdej strony.
Zawijaski Red Thai (pomidory-oliwki)
Po grillowaniu wszystkie talerze i sztućcie umył niezawodny w walce z tłuszczem Fairy!