Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, mega zdrowe i dietetyczne babeczki, które od rana zapewnią nam dobre samopoczucie. Banany, jogurt, siemię lniane i miód to połączenie idealne!

Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe

 

  • Składniki na 9 babeczek:
  • 2 dojrzałe banany
  • 210 g jogurtu naturalnego- ja użyłam Activie
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże łyżki miodu spadziowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe
Banany, jogurt, jajko i siemię blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli. Dosmaczamy miodem i ekstraktem waniliowym. Masę przekładamy do silikonowych foremek na małe babeczki. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby powoli wystygły. Podajemy same, polane miodem , jogurtem naturalnym lub z ulubioną konfiturą. Smaczego!
Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe
Etap 1 zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe - babeczki tuż po wyjęciu z piekarnika w silikonowych foremkach
Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe
Etap 2 zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe - porcja , przekrój