Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zdrowe chipsy z jarmużu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i o wiele zdrowsze od zwyczajnych chipsów - chipsy z jarmużu.

Zdrowe chipsy z jarmużu

Składniki:

Zdrowe chipsy z jarmużu

 

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

 

 

  • ognista mieszanka przypraw (lub np. sama ostra papryka i pieprz czarny)

Sposób przygotowania:

Zdrowe chipsy z jarmużu
Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy grube nerwy, a liście kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy słodką paprykę, rozkruszone w dłoni oregano oraz odrobinę soli morskiej i ognistej mieszanki przypraw, mieszamy. Olejem zalewamy jarmuż i dokładnie mieszamy.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- tak, aby poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 3-5 minut- czas pieczenia zależy od grubości liści i stopnia ich pofalowania. Jarmuż powinien być chrupiący, ale nie może się zabrązowić.