Sposób przygotowania:
Zdrowe chipsy z jarmużu
Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy grube nerwy, a liście kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy słodką paprykę, rozkruszone w dłoni oregano oraz odrobinę soli morskiej i ognistej mieszanki przypraw, mieszamy. Olejem zalewamy jarmuż i dokładnie mieszamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- tak, aby poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 3-5 minut- czas pieczenia zależy od grubości liści i stopnia ich pofalowania. Jarmuż powinien być chrupiący, ale nie może się zabrązowić.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- tak, aby poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 3-5 minut- czas pieczenia zależy od grubości liści i stopnia ich pofalowania. Jarmuż powinien być chrupiący, ale nie może się zabrązowić.
kołczu
Bernadetta
Kołczu, ja w tym roku pierwszy raz dostałam ładny jarmuż (dosłownie kilka dni temu). Wcześniej był, a i owszem, ale strasznie nieświeży, więc czekałam na lepsze czasy :D
kołczu
Bernadetta
W moim pobliskim- ulubionym sklepie osiedlowym :)