BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje świąteczne pierniczki zrobiłam na kilka sposobów. Ciasto podzieliłam na kilka porcji, do 1 porcji dodałam posiekanych orzechów włoskich,jedną cześć zrobiłam z dziurkami aby zawiesić na choince. Oto moje pierniczki.

Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu

 

  • mąka pszenna 500 - 600 g,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • kakao 2 łyżki,
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • jajka 3 sztuki,
  • cukier 1/2 szkl,
  • miód 200 g,
  • masło 130 g,
  • przyprawa korzenna 1 paczka,
  • lukier;
  • 1 białko,
  • cukier puder 1 szkl,
  • dodatkowo;
  • orzechy włoskie 1/2 szkl. po obraniu,
  • dekoracja według uznania,

Sposób przygotowania:

Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, zagotowania, następnie studzimy.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy jajka, kakao cynamon oraz wystudzoną masę miodową. Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasto dzielimy na kilka porcji, porcje ciasta kolejno rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki.

Jedną część ciasta łączymy z posiekanymi orzechami włoskim, z jednej porcji robimy pierniczki z dziurkami tak aby można było zawiesić na choince, a z pozostałych porcji zwykłe proste pierniczki.

Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

Dekorujemy krótko przed świętami lub na drugi dzień.

Udekorowane wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka.

Rada;

Do pudełka wkładamy skórkę z jabłka wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i są super miękkie.
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Masło,miód,cukier podgrzewać do rozpuszczenia dodając przyprawę korzenną
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą,dodać jajka,cynamon oraz kakao
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Do całości dodajemy wystudzoną masę miodową
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Zagniatamy ciasto formujemy kulę,owijamy folią i wkładamy na 60 min ut do lodówki
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Po wyjęciu ciasto dzielimy na porcje ,rozwałkowujemy
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Foremkami wycinamy pierniczki
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Jedną porcję ciasta łączymy z posiekanymi orzechami włoskimi
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Również foremkami wycinamy pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 15 - 20 minut
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Po upieczeniu studzimy
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Dekorujemy krótko przed świętami lub na drugi dzień
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
W kilku pierniczkach przed pieczeniem robimy patyczkiem dziurki wtedy mamy pierniiczki do zawieszenia na choince
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Gotowe pierniczki do zawieszenia na choinkę
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Moje świąteczne pierniczki