Sposób przygotowania:
Moje świąteczne pierniczki z nutką cynamonu
Masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, zagotowania, następnie studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy jajka, kakao cynamon oraz wystudzoną masę miodową. Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto dzielimy na kilka porcji, porcje ciasta kolejno rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki.
Jedną część ciasta łączymy z posiekanymi orzechami włoskim, z jednej porcji robimy pierniczki z dziurkami tak aby można było zawiesić na choince, a z pozostałych porcji zwykłe proste pierniczki.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Dekorujemy krótko przed świętami lub na drugi dzień.
Udekorowane wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka.
Rada;
Do pudełka wkładamy skórkę z jabłka wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i są super miękkie.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy jajka, kakao cynamon oraz wystudzoną masę miodową. Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto dzielimy na kilka porcji, porcje ciasta kolejno rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki.
Jedną część ciasta łączymy z posiekanymi orzechami włoskim, z jednej porcji robimy pierniczki z dziurkami tak aby można było zawiesić na choince, a z pozostałych porcji zwykłe proste pierniczki.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Dekorujemy krótko przed świętami lub na drugi dzień.
Udekorowane wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka.
Rada;
Do pudełka wkładamy skórkę z jabłka wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i są super miękkie.
gusia1000