Sposób przygotowania:
Zdrowotna nalewka czosnkowa z winem
Do słoja włożyć obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. 1litr białego wytrawnego wina gronowego zmieszać ze 100 gramami jasnego, płynnego miodu i wódką zrobioną ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i postawić na 2 tygodnie w słonecznym ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować. Aby z 96% spirytusu zrobić 70% wódkę należy przykładowo wziąć: 736 ml spirytusu i 291ml wody Nalewka ta ma właściwości grzybobójcze, bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Jest pomocna jest w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, przeziębienia, anginy i grypy. Polecana jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia tętnic, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, bezsenności i migreny. Ja stosuję ją jako środek uzupełniający w zwalczaniu cukrzycy.