Sposób przygotowania:
Zdrowy sok z borówek
Borówki przebieram dokładnie, myję i osuszam na sitku, po czym miksuję porcjami na jednolitą masę. Powstałą miazgą napełniam duży 3 litrowy słoik.
Do zmiażdżonych borówek wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam borówki z cukrem pod przykryciem na 24 godziny. Zawartość słoika mieszam od czasu do czasu w ciągu doby. Po tym czasie borówki przecedzam przez sito. Potem przy pomocy wygotowanego płóciennego woreczka wyciskam dłońmi sok z borówek. Mieszam sok i wlewam do wyparzonych suchych słoików. Zamykam szczelnie każdy słoiczek i przechowuję w lodówce.
Do zmiażdżonych borówek wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam borówki z cukrem pod przykryciem na 24 godziny. Zawartość słoika mieszam od czasu do czasu w ciągu doby. Po tym czasie borówki przecedzam przez sito. Potem przy pomocy wygotowanego płóciennego woreczka wyciskam dłońmi sok z borówek. Mieszam sok i wlewam do wyparzonych suchych słoików. Zamykam szczelnie każdy słoiczek i przechowuję w lodówce.