czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Zeberka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste, pyszne i smaczne ciasto.

Zeberka

Składniki:

Zeberka

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Zeberka
Białka ubić z cukrem na pianę, żółtka utrzeć, a następnie dodać wszystkie składniki, mąkę, wodę.Rozdzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżki mąki i wymieszać, a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać.Nakładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy na przemian 3 łyżki jasnego, a następnie 3 łyżki ciemnego.Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok.45-50 minut. Wystudzić.Udekorować według uznania.

Tagi:

jajko jajka