Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie przepadam za żeberkami, ale w takiej wersji bardzo mi smakowały, smakowały również mojej rodzinie. Bardzo smaczne mięsko rozpływające się w ustach w warzywnym sosie.Możemy je podać z ziemniaczkami.

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym

Składniki:

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym
1.Żeberka oczyszczamy,płuczemy,osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki,następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na około pół godziny.

2.Cebulę i marchewki obieramy i płuczemy,cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka razem z olejem ze smażenia,dodajemy warzywa,podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

4.Gdy wszystkie składniki będą miękkie,zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rady: Do żeberek można dodać kostkę mięsną,ale wtedy mniej solimy.