Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Żeberka w jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięsne żeberka duszone z jarmużem. Na tyle długo, że kości odchodziły od mięsa, a jarmuż był bardzo mięciutki. Pyszny duet.

Żeberka w jarmużu

Składniki:

Żeberka w jarmużu

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w jarmużu
Pokrojone żeberka, najlepiej mięsne i z minimalną ilością tłuszczu włożyć do garna z osoloną wodą. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok 1 godziny. Po tym czasie wyjąć żeberka z wody. Smażyć na smalcu, aż dobrze się zrumienią z dodatkiem kminku. Z liści jarmużu wydrzeć twardą łodygę i pokroić. Ząbki czosnku drobno posiekać i chwilę podsmażyć na głębokiej patelni. Wrzucić jarmuż i dusić, aż znacząco zmniejszy objętość. Włożyć żeberka i pod przykryciem dusić na małym ogniu, aż wszystko będzie bardzo miękkie. W trakcie duszenia podlewać wodą. Pod koniec przyprawić solą. Smacznego!