misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 556]

Żeberka w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne, mega soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka duszone w kiszonej kapuście. Szybkie w przygotowaniu robią się praktycznie same. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Żeberka w kiszonej kapuście Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Żeberka w kiszonej kapuście

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w kiszonej kapuście
Cebule obieramy z wierzchniej warstwy pokroić na ćwiartki, a te w 3-4 mm plasterki.

Dokładnie umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie obsmażamy je z każdej strony na złoto na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone przekładamy na talerz.

W garnku, w którym smażyliśmy żeberka przesmażamy na szklisto cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i przez chwilę przesmażamy. Do przesmażonych składników dodajemy żeberka, mieszamy.

Wlewamy wodę, doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Co jakiś czas mieszamy. W razie konieczności dolewamy wody.

Podajemy gdy mięso będzie miękkie.
Żeberka w kiszonej kapuście
Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje
Żeberka w kiszonej kapuście
W ganku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy żeberka
Żeberka w kiszonej kapuście
Żeberka smażymy na złoto z każdej strony
Żeberka w kiszonej kapuście
Cebule kroimy na ćwiartki, a te na 3-4 mm plasterki
Żeberka w kiszonej kapuście
Na tłuszcz po smażeniu żeberek wrzucamy pokrojoną cebulę
Żeberka w kiszonej kapuście
Do przesmażonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę
Żeberka w kiszonej kapuście
Całość chwilę smażymy
Żeberka w kiszonej kapuście
Do garnka dodajemy żeberka
Żeberka w kiszonej kapuście
Całość mieszamy i wlewamy wodę
Żeberka w kiszonej kapuście
Doprawiamy do smaku
Żeberka w kiszonej kapuście
Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa