migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszniutkie żeberka łatwo odchodzące od kości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince.

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście

 

  • ok 1 kg kiszonej kapusty
  • ok 1 kg żeberek
  • 400 ml wody
  • oregano
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • sól,pieprz
  • 3-4 małe listki laurowe
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna.

Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu storn na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka.

Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.  
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce.
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu.
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu storn na niewielkiej ilości oleju.
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem.