Sposób przygotowania:
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście
Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna.
Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu storn na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka.
Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.
Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu storn na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka.
Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.