joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały obiad dla całej rodziny, najlepiej smakuje z ziemniakami.

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

 

 

  • 1 marchewka
  • 1 cebula

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Żeberka przygotować dzień wcześniej. Umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany). Przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, przełożyć go garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Odcedzić, wlać 2 szkl wody i przyprawy. Gotować ok 30 minut. Pokrojona w kostkę cebulę zeszklic na oleju i wraz ze starta na grubych oczkach marchewka dodać do kapusty, wymieszać. 1/2 kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nią ułożyć przesmażone żeberka, wyłożyć pozostałą część kapusty. Piec ok 1,5 godziny pod przykryciem. Podawać z ziemniaczkami.
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Żeberka dzień wcześniej natrzeć przyprawami
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Żeberka mocno zrumienic na rozgrzanym oleju
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Kapustę dusić z przyprawami, dodać cebulę i marchewkę
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kapustę i żeberka