Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Żeberka przygotować dzień wcześniej. Umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany). Przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, przełożyć go garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Odcedzić, wlać 2 szkl wody i przyprawy. Gotować ok 30 minut. Pokrojona w kostkę cebulę zeszklic na oleju i wraz ze starta na grubych oczkach marchewka dodać do kapusty, wymieszać. 1/2 kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nią ułożyć przesmażone żeberka, wyłożyć pozostałą część kapusty. Piec ok 1,5 godziny pod przykryciem. Podawać z ziemniaczkami.