pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Żeberka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne na grilla. Polecam wszyskim

Żeberka z grilla

Składniki:

Żeberka z grilla

 

  • 2 kg świeżych żeberek wieprzowych
  • sól,
  • pieprz,
  • chili
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki melasy
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka keczupu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( nie solony)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

 

  • do tego:
  • tacka paclan

Sposób przygotowania:

Żeberka z grilla
Płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Żeberka polać oliwą, postawić na aluminiowej tacce i piec przez 2 godziny na grillu. W międzyczasie przyrządzić sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować mieszając przez 30 minut. Upieczone żeberka podzielić na porcje, polać obficie sosem, wymieszać, odstawić na 2 godziny.