Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 769]

Żeberka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne żeberka, które mogą znaleźć się na Twoim stole świątecznym. Żeberka z dodatkiem pieczarek w pysznym sosie.

Żeberka z pieczarkami

Składniki:

Żeberka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z pieczarkami

I

Żeberka z pieczarkami
Przygotowanie mięsa, żeberek wieprzowych, kroimy, doprawiamy, pieczemy.

Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz papryką. Mięso układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C. Po upieczeniu żeberka układam w naczyniu a sos z pieczenia odstawiam na bok.

II

Żeberka z pieczarkami

Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone pieczarki w plasterki. Doprawiam pieprzem oraz solą.

Papryczkę chili oczyszczam z nasion, kroję drobno, przekładam do grzybów. Następnie wlewam sos z pieczenia mięsa, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem z grzybami polewam mięso.

III

Danie gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.

Smacznego.