Sposób przygotowania:
Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.
Żeberek wyjmujemy i studzimy. W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc).
Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki.
Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok. W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.
Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.
Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego :D
Żeberek wyjmujemy i studzimy. W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc).
Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki.
Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok. W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.
Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.
Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego :D
SylaUla
lukrowanepierniczki