Sposób przygotowania:
Żeberka w winie na pomidorowo
Postanowiłam połączyć pomidory, wino, zioła no i oczywiście żeberka. Było prosto, niezbyt może szybko ale bardzo smacznie
Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.
Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.
evita0007
Agunia