bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Żeberka w winie na pomidorowo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecamy żeberka wieprzowe zapiekane z warzywami w czerwonym winie.

Żeberka w winie na pomidorowo  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w winie na pomidorowo

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 pokrojone szalotki
  • mała papryczka chilii
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pieprz świeżo mielony
  • suszona bazylia
  • tymianek kilka gałązek
  • oregano suszone i świeże

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w winie na pomidorowo
Postanowiłam połączyć pomidory, wino, zioła no i oczywiście żeberka. Było prosto, niezbyt może szybko ale bardzo smacznie



Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.
Żeberka w winie na pomidorowo
Etap 1
Żeberka w winie na pomidorowo
Etap 2