ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto idealne na każdą okazję.

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • 5 dużych całych jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Zebra
Jaja utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dolać olej i wodę. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Do 1/3 dodać kakao, a do 2/3 dodać mąkę (5 łyżek). Dużą tortownicę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Na środek wlewać kolejno 2 łyżki jasnego i 1 łyżkę ciemnego ciasta (do wyczerpania). Piec około 1 godzinę w temperaturze 170-180 stopni.